Architektura 21szego wieku : Willa ORDOS: Yazdani Studio of Cannon Design

Architekci: Yazdani Studio Lokalizacja: Ordos, Mongolia Wewnętrzna, Chiny Rok budowy: 2008 Rok budowy: 2009-2010 Kurator: Ai Weiwei, Pekin, Chiny Położony w południowo-zachodniej części Mongolii Wewnętrznej, w mieście Ordos, pojawia się nowa dzielnica Kaokaoshina.
dzielnica sztuki i kultury zorganizowana przez Ai Wei Wei.
Kaokaoshina jest uważana za kwitnącą destynację turystyczną, w oczekiwaniu na rozwój wymaga serii willi, w których ludzie będą mieszkać i odwiedzać, aby doświadczyć tej niesamowicie wyjątkowej części świata.
Master Plan Koncepcja Villa I opiera się na hybrydyzacji tradycyjnej obudowy Mongołów.
jurta.
a Chińczycy.
korzystanie z centralnego dziedzińca.
Jurta nadaje się do życia koczowniczego i podobnie jak Chińczycy, Mongołowie żyją w granicach wioski.
Dodatkowo doświadczenie budowania ucieleśniają trzy idee: cyrkulacja, metamorfoza i lekkość.
Projekt wykorzystuje pojęcie cyrkulacji do choreografii tańca między osobą a budynkiem.
istnieje wiele pośrednich ścieżek, które przechodzą przez budynek.
Wzdłuż tych ścieżek znajduje się szereg uporządkowanych przestrzeni społecznych, z których każda oferuje wyjątkowo oprawione widoki na żywioły.
niebo, ziemia i woda.
Willa I nie jest pojedynczym obiektem, ale raczej przestrzenią w procesie metamorfozy, porównywalną do mitozy komórkowej.
Północna powierzchnia willi to pojedynczy pionowy prostokąt; kształt i proporcja drzwi.
Twarz południowa to dwa zachodzące na siebie poziome prostokąty; dwa gigantyczne okna.
Przywiązując się do idei cyrkulacji, ruch w całym budynku aktywuje tę transformację.
Skale i proporcje zmieniają się radykalnie.
tak więc krążenie i ruch pobudzają metamorfozę.
Wreszcie, budynek został stworzony, aby być światłem.
unoszące się nad ziemią, wypełnione światłem słonecznym i bez wyraźnego wnętrza i na zewnątrz.
Witryna wywołuje czystość i surowość, projekt szanuje witrynę i tak siedzi nad nią.
Iluzja, że Willa unosi się nad wydmami, a trawa ma nadzieję, że się uda; a wykorzystanie szkła do wywoływania przejrzystości i łączności z naturą ma na celu zaangażowanie zwiedzającego w stronę, a nie sam budynek.
[więcej w: nowoczesne rolety wewnętrzne, kuchnie indukcyjne opinie, wilgotność powietrza ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: kuchnie indukcyjne opinie nowoczesne rolety wewnętrzne wilgotność powietrza