Architektura: JAY Kompleksowy kompleksowy wygrany wniosek / inżynierowie doradcy ASAR

Dzięki uprzejmości ASAR Consulting Engineers ASAR Consulting Engineers podzielił się z nami swoją zwycięską propozycją w konkursie na zaprojektowanie kompleksowego kompleksu JAY w Teheranie w Iranie.
Mając na celu długoterminowy plan stworzenia tętniącego życiem kompleksu miejskiego na terenie o powierzchni 54 hektarów, proponowana reakcja na te wyzwania rozpoczyna się od publicznego ogrodu, który poprawia istniejące tereny zielone i odgrywa rolę miejskiej struktury integrującej 4 różne strefy projektu.
Program obejmuje około 173 hektarów działalności komercyjnej, rekreacyjnej i administracyjnej.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Organizator konkursu, Uniwersytet Architektury i Domu Cywilnego w Teheranie (UTACH), ogłosił dwustopniowy konkurs złożonego projektu Jay o mieszanym przeznaczeniu w kwietniu 2012 r.
Pierwszy etap konkursu ogłoszono publicznie, aby wywołać grupy architektury, które są zakwalifikowane do tego programu .
UTACH ostatecznie wybrał 15 firm spośród 85 zarejestrowanych grup, aby wziąć udział w kolejnym etapie.
W drugim etapie grupy musiały przedstawić swoje propozycje w trzech różnych skalach obejmujących plan ogólny całego terenu, projekt urbanistyczny jednej strefy i projekt architektoniczny konkretnego budynku.
Dzięki uprzejmości ASAR Consulting Engineers Głównymi wyzwaniami tego projektu były: 1.
Zachowanie i poprawa wewnętrznych istniejących terenów zielonych.
2.
Tworzenie przestrzennych połączeń między wewnętrznymi przestrzeniami witryny a miastem.
3.
Tworzenie elastycznej struktury miejskiej w celu integracji elementów projektu.
4.
Zapobieganie przecinaniu się chodników i jezdni w celu uzyskania największej powierzchni wolnej powierzchni dla pieszych.
5.
Uzyskanie elastycznego planu, który można wdrożyć w przypadku zmiany wymagań i wykonalności w różnych fazach w przyszłości.
Dzięki uprzejmości ASAR Consulting Engineers Charakter zielonej przestrzeni zmienia się w różnych częściach.
W środkowej części witryny opiera się na możliwościach istniejących starych drzew i jest wykorzystywany jako regionalny park publiczny.
Przez przenikanie zieleni do każdej strefy będzie kształtowany otoczony plac w połączeniu z budynkami.
Aby stworzyć ciągłą przestrzeń miejską między miastem a projektem, zaprojektowana została sieć zorientowanych na północ i południe miejsc dla pieszych, inspirowanych przez lokalne ulice.
Ścieżki te są połączone ze sobą główną ścieżką pieszo-zachodnią w środkowej części publicznego ogrodu.
Dwie główne drogi podziemne zapewniają dostęp do każdej strefy i jej budynków.
Powierzchnia parku publicznego ciągnie się łagodnymi zboczami do powierzchni dróg podziemnych, aby zapewnić czytelnikowi przestrzeń dla kierowców.
Dzięki uprzejmości ASAR Consulting Engineers Strategie projektowe budynków wyzwalają ciągłe przestrzenie pomiędzy publicznym ogrodem i wewnętrznymi pomieszczeniami budynków, a także łączą publiczny ogród z otaczającą go tkanką mieszkalną.
Budynki, które znajdują się w środkowej części terenu, są ukształtowane ze skośnymi dachami w kierunku ogrodu, aby zachować ciągłość publicznych terenów zielonych i widoków.
Inne budynki, które są oddalone od środkowej części terenu i otaczają dziedziniec każdej strefy mają wolne partery.
Te parterowe powierzchnie pozwalają na utrzymanie zielonej i otwartej przestrzeni wśród budynków.
Poza tym górne piętra są połączone z parterem przez zielone pustki w miejscu istniejących starych drzew.
Dzięki uprzejmości ASAR Consulting Engineers Design: ASAR Consulting Engineers Lokalizacja: Teheran, Iran Kierownik projektu: Ahmad Abrishami Zespół projektowy: Shervin Abrishami, Farhad Khandan, Amin Monsefi, Ali Andaji Garmaroodi, Reza Rudneshin, Samad Shahidi, Samira Barati, Asal Rasouli Powierzchnia: 735 000 metrów kwadratowych Status: Konkurs.
Pierwsza nagroda
[podobne: srebro lokacyjne, taśmy transportujące, deska elewacyjna ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: deska elewacyjna srebro lokacyjne taśmy transportujące