Nowoczesna architektura : Nowa fasada siedziby CDL / Daniel Statham Architects

Centrala CDL (City Development Land) w Singapurze stworzył konkurs na przeprojektowanie istniejącej elewacji w celu osiągnięcia wysokich międzynarodowych standardów zrównoważonego rozwoju.
Zwycięska propozycja Daniela Stathama Architekci z Londynu i Madrytu obejmuje pasmową fasadę, która tworzy innowacyjne przestrzenie i reaguje na czynniki środowiskowe.
Dalszy opis projektu i więcej zdjęć po przerwie.
Istniejąca strona znajduje się w rozwijającej się biznesowej dzielnicy Singapuru.
Daniel Statham Architects wykorzystał ustalone warunki zewnętrzne istniejącego 24-piętrowego budynku CDL, aby stworzyć nowe środowisko przestrzenne.
Takie odgałęzienia pozwalają elewacji rozciągać się na zewnątrz, a te nowe pustki zapewniają przestrzenną możliwość dla dużych balkonów, które mogą być wykorzystane jako przestrzeń korporacyjna do celów spotkań lub rozrywki.
Duże taśmy, które owijają istniejący budynek, służą również jako warstwa ekranująca.
Warstwy zmniejszają intensywne nasłonecznienie tradycyjnie występujące w Singapurze, a ekranowanie staje się integralną częścią opasanej fasady.
Gdy potrzebne są widoki wewnętrzne, poziome pasma otwierają się, tworząc wnękę, która działa jak bufor chłodzący.
Ponieważ wewnętrzna fasada jest chroniona przez ekranowanie, pełne przeszklenia mogą być wykorzystane do rozproszenia naturalnego światła dziennego poprzez wewnętrzne przestrzenie budynku i zapewniają spektakularne panoramiczne widoki Singapuru.
Eksperymentując z rozmieszczeniem wewnętrznych widoków i otworów na ekranie, estetykę zewnętrzną opracowano w oparciu o dialog między bryłą a pustką.
Naturalne światło słoneczne i wentylacja znajdujące się w ogrodach nieba pomagają wpajać inny klimat budynkowi firmowemu.
Statham Architekci.
zamiary zostały rozważone pod względem sekwencji konstrukcyjnej, która musiałaby nastąpić w ciągu dwóch lat.
Metodą logiczną było usunięcie i zastąpienie istniejącej elewacji, a następnie przywrócenie z dachu w dół.
Proces ten zapewnia stały przychód z wynajmu podczas remontu.
Projekt Statham tworzy wielofunkcyjną skórę, która na nowo definiuje tożsamość siedziby CDL, reaguje na potrzeby środowiskowe i tworzy innowacyjne wykorzystanie przestrzeni.
Jak widać na Dezeenie.
[patrz też: ambrisentan, młyny kulowe, acetazolamid ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: acetazolamid ambrisentan młyny kulowe