Ze swiata architektury – Instalacja sali koncertowej / Dániel Baló, Dániel Eke, Zoltán Kalászi

Tamas Bujnovszky Zaprojektowany i zbudowany przez Dániela Baló, Dániel Eke i Zoltána Kalásziego, instalacja sali koncertowej w Archabbey of Pannonhalma była przeznaczona na klasyczne koncerty festiwalu Arcus Temporum.
Wyposażony na siłownię szkoły z internatem opactwa, instalacja wykorzystuje tylko dwa elementy, ponieważ wyraźna, ale złożona struktura dzieła wciąż pochłania przestronne wymiary sali gimnastycznej.
Żarówki.
ścisła geometryczna siatka i równoległe falujące warstwy prześwitującego materiału tekstylnego, które również poprawiły akustykę siłowni, zostały zrzucone z sufitu do przestrzeni poniżej.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Aby stworzyć wnętrze odpowiednie do koncertów muzyki klasycznej, najpierw musieliśmy jakoś zaniknąć charakterystyczny wygląd siłowni i znaleźć odpowiednią osłonę.
Co więcej, chcieliśmy stworzyć taką atmosferę, która oprawi muzyczne wydarzenia i podzielą homogeniczną przestrzeń poprzez łagodne przejścia.
.
Tamas Bujnovszky Dlatego stworzyliśmy strukturę przestrzenną zbudowaną z dwóch elementów: oddziałującego systemu rozproszonych, półprzezroczystych mediów i geometrycznej siatki świateł punktowych.
Warstwy wiszącej elementu dyfuzyjnego są wykonane z termicznie wiązanej włókniny geowłókniny.
Dzięki tkaninom, które dominują nad belkami i ścianami, granice pokoju są rozmyte przez różne kontury i przezroczystą, opalizującą teksturę warstw tkaniny.
Ponadto określają one położenie dwóch głównych funkcji: audytorium i etap.
.
Tamas Bujnovszky Rastrowe elementy świateł punktowych są wykonane z żarówek emitujących równą intensywność, aby powiesić w równej odległości w węzłach kwadratowego rastra.
Żarówki są ukryte pomiędzy falującymi tekstylnymi warstwami nad audytorium, podczas gdy one widzą się nad sceną, skupiając uwagę muzyków.
.
Tamas Bujnovszky Dzięki warstwom tekstylnym udało nam się poprawić akustykę pomieszczenia: wiszące żebra, tłumiąc ostre, odbijające dźwięki i rozpraszając je w przestrzeni akustycznie generowanej, zapewniają komfortową atmosferę i muzyczne doznania.
.
Tamas Bujnovszky Architekci: Dániel Baló, Dániel Eke, Zoltán Kalászi Lokalizacja: Archabbey of Pannonhalma, Węgry Elektrotechnika: István Kalászi Zespół budowlany: Dániel Baló, Tamás Bene, Dániel Eke, Zoltán Kalászi, Mar Vicens Fuster, Balázs Máté, Nóra Szüts, Eszter Takács Gross Powierzchnia: 200 m2 Materiał: Polipropylen (włóknina 17 gram / m2) Budżet projektu: 1160.
Okres funkcjonalny: 24-26 sierpnia 2012 r
[hasła pokrewne: bricoman warszawa wilanów, nowoczesne rolety wewnętrzne, profile do ścianek działowych ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: bricoman warszawa wilanów nowoczesne rolety wewnętrzne profile do ścianek działowych